28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

U Glazbenu školu u Kutjevu upisano 11 novih učenika


U ponedjeljak, 28. lipnja, u Glazbenu školu Požega, Područno odjeljenje Kutjevo upisalo se 11 novih učenika u prvi razred osnovne glazbene škole. Učenici su uspješno položili prijamni ispit koji je održan 16. lipnja i svi su položili s ocjenom odličan. Novi učenici zasvirat će na sljedećim instrumentima: tri gitare, jedna harmonika, tri klavira i četiri tambure:

“Brojka od 11 novih učenika odlična je s obzirom na situaciju s koronavirusom. Svakako se zahvaljujemo na suradnji učiteljicama razredne nastave koje svake godine animiraju djecu za upis u glazbenu školu”, komentira Stjepan Posedi, voditelj Područnog odjeljenja Kutjevo. Također, voditelj se zahvaljuje i Osnovnoj školi Zdenka Turkovića te Gradu Kutjevu koji im omogućuje koncerte u kino dvorani.

Učenici Područnog odjeljenja Kutjevo osvajaju nagrade na regionalnoj, državnoj pa i međunarodnoj razini: “Naši učenici su vrlo talentirani i marljivi. Tijekom nastavne godine imamo tri velika koncerta i četiri odjelne produkcije. Možemo reći da su roditelji u Kutjevu, Vetovu, Grabarju, Hrnjevcu i Bektežu prepoznali naš rad pa su nam ujedno velika podrška za daljnji napredak”, kaže gospodin Posedi. Osvrnuo se i na susretljivost ravnatelja škole, Alena Kovačevića, koji brine o područnom odjeljenju, o nabavi novih instrumenata, posjećuje svaki koncert te organizira domjenke i druženja nakon koncerata za sve učenike, što dodatno pospješuje rad kutjevačkog odjeljenja.

O svemu smo popričali i s nastavnikom tambure, Ivanom Karadžom, koji iskazuje zadovoljstvo brojem upisanih učenika: “Mogu reći da sam jako zadovoljan brojem učenika koji se zainteresirao za sviranje tambure jer ih se čak četvero odlučilo upravo za moj instrument.” Na pitanje kako je zadovoljan radom škole te uspjehom i napretkom učenika odgovara:

“Područni odjel glazbene škole u Kutjevu postoji deset godina i od početka se u Kutjevu sviraju tambure. Trenutno sam četiri godine zaposlen u glazbenoj školi i svake godine se trudim prenijeti učenicima čim više znanja, ali prvenstveno ljubavi prema glazbi. Osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje treba biti jedna odskočna daska nakon koje se učenici mogu posvetiti glazbi ozbiljnije kroz upis u srednju glazbenu školu ili mogu nastaviti muziciranje kroz Kutjevački tamburaški orkestar te kroz sviranje i pjevanje u bendu i zboru Gaudium. U svakom slučaju mi je želja i cilj da se i nakon tih šest godina nastave baviti glazbom u bilo kojem obliku. Jako sam ponosan na sve svoje učenike i radujem se svim njihovim uspjesima pa ću tako izdvojiti jednu učenicu, Anu Bešlić iz Grabarja, koja je ove godine nastupila na regionalnom državnom natjecanju u Slavonskom Brodu te na međunarodnom natjecanju tamburaša u Subotici i na oba natjecanja osvojila drugu nagradu. To je zaista lijep rezultat i poticaj, kako za nju tako i za ostale, da se trude čim više jer će za svoj trud i rad biti nagrađeni.”
Također, rekao je da ga upravo taj napredak učenika motivira za daljnji rad i otkrio čemu se nada: “Najviše uzbuđenja i emocija pokazuju oni najmanji kada nešto novo shvate i nauče svirati. To je uistinu dobar osjećaj svakom nastavniku pa tako i meni. Motivaciju, ali i obavezu i odgovornost predstavlja i interes djece za sviranjem tambura svake godine. Nadam se da će se taj trend nastaviti i dalje jer Kutjevo, osim što je već poznato i priznato po vinima, lako bi mogao postati i grad tambure i tamburaške glazbe.”
Na kraju, voditelj Posedi završio je priču s nadom da će se pozitivan trend broja upisanih svake godine nastaviti i iskazao veselje zbog novih generacija koje dolaze, izazova, zadataka i kaže: “Ništa nije teško kad voliš glazbu, kad imaš taj poziv za rad s djecom.”

Inače, Glazbena škola Požega djeluje od 26. svibnja 1970. kada je osnovana redovna Osnovna muzička škola koja 1999. godine, na prijedlog Školskog odbora i odlukom Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske Škola, dobiva svoj današnji naziv – Glazbena škola Požega. Ta godina pokazala se ključna za daljnji razvoj Škole, a sasvim sigurno i glazbeni život cijele županije. Školske godine 2011./2012. djelatnost škole obogaćena je osnivanjem Područnog odjeljenja Kutjevo koji već deset godina obrazuje nove generacije glazbenika.

Fotografije: Facebook stranica Glazbene škole Požega