29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Kutjevački tamburaški orkestar poziva ljubitelje glazbe da im se pridruže u očuvanju kulturne baštine

Ivan Karadža, Ivana Ketović, Ivan Perak

 

Ambiciozna mlada ekipa već dugi niz godina aktivno djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine promicanjem tamburaške glazbe te učenjem mladih sviranju tambure. Naši su sugovornici ovoga puta predsjednik udruge Ivan Perak, tajnica Ivana Ketović Marjanović i voditelj Ivan Karadža.

Od amatera do profesionalaca

Kutjevački tamburaški orkestar registriran je kao neprofitna udruga građana od početka 2018. godine, ali njegovo neformalno postojanje seže deset godina prije. Naime, s ciljem poticanja mladih na području Grada Kutjeva na sviranje, svima već poznate Garavuše iste su godine održale koncert s tada još neformalnom zajednicom mladih tamburaša. U početku je sve bilo na amaterskoj razini: „Kad sam došao sve je to bilo na dosta amaterskoj razini. Kroz ovih šest, sedam godina otkako sam voditelj, mi smo od amaterskog orkestra postali jedan jako respektabilan orkestar u svijetu tamburaške glazbe i u ovom podneblju“, komentira Ivan Karadža za kutjevački.hr.

Broj članova varira od koncerta do koncerta, priča nam predsjednik udruge Ivan Perak, a od prošle godine odlučili su uključiti i one mlađe koje voditelj vodi u Glazbenoj školi. Širok spektar dobnih skupina nije jedino što karakterizira ovaj orkestar, tu su i članovi s različitih lokacija, iz Pleternice, Požege i drugih okolnih mjesta koji su uvijek dobro došli.

Ivana se osvrnula na manifestacije koje se tradicionalno odvijaju već dugi niz godina kao što je, na primjer, božićni koncert Raduj se cijeli svijete: „Tradicija je da svake godine održavamo božićni koncert nedjelju prije Božića. Protekle četiri godine organizirali smo ga sa zborom Aeternum iz Županje. Isto tako, Garavuše su započele koncert koji se zvao Uskrs uz tamburu i inicijativa je da se to nastavi održavati. Idemo i na manifestacije u drugim mjestima pa smo tako 2016. godine imali koncert u Bjeljini, 2018. u Subotici, a 2019. u Mostaru.“

Važnost potpore Grada, zajednice i župe

Kao i svaka udruga, i naši tamburaši velike zahvale upućuju Gradu Kutjevu zbog financijske i moralne podrške koju im pruža. Baš su zbog toga i odlučili formalno registrirati orkestar kako bi mogli početi s prijavama na natječaje za udruge: „Moramo istaknuti svakako da nam je Grad oduvijek podrška. Prošle godine kupili smo stalke, štimere i općenito se možemo dobro opremiti s tim sredstvima“, komentira tajnica udruge i prisjeća se veselih domjenaka nakon božićnog koncerta na kojem se zabavljaju, druže i ostaju do ranih jutarnjih sati. Domjenak je također podržan financijskom potporom Gradske uprave što ih motivira za daljnji rad i napredak. Nije samo Grad onaj na koje se mogu osloniti, tu su i vinari koji uvijek podržavaju zabavu i veselje pa su vjerni sponzori i važan oslonac radu ove udruge.

Najveće pohvale i zahvale idu preminulom župniku Marijanu Đukiću koji je podupirao Garavuše i Kutjevački tamburaški orkestar otkako je došao na župu: „Uvijek nam je boljka bio prostor za probe i sastanke. Dok je župnik Marijan bio živ on nam je stvarno pomagao koliko god je mogao. On je uz Grad bio najveća podrška u svakom smislu. Vježbali smo u vjeronaučnoj dvorani i imali smo posebnu suradnju s njim“, kaže predsjednik udruge za kutjevački.hr. Orkestar od 2010. uveličava polnoćku, također na ideju župnika Marijana, a isto je tako organizirao prvi međunarodni izlet tamburašima zbog čega ostaje važan čimbenik njihove motivacije i napretka.

Glavni problem nedostatak je mladih

Jedan od glavnih problema odlazak je stanovništva u druge krajeve što rezultira sve manjim brojem potencijalnih članova udruga. S istim problemom bori se i Kutjevački tamburaški orkestar koji, jednako kao i drugi, teško dolazi do mladih koji bi bili nasljednici tamburaške glazbe našega kraja. Najveći problem nastaje kad taj mali broj djece i mladih pokušavaju zainteresirati za tamburu.

Voditelj orkestra osvrnuo se na novost i ideju da mlade priključuju orkestru i da sudjeluju na važnim manifestacijama kako bi stekli iskustvo: „Od prošle godine dogovorili smo neku viziju priključivanja mladih orkestru. Super je baza Glazbena škola gdje djeca nauče note. Nakon trećeg razreda osnovne glazbene škole, što je zapravo peti u osnovnoj, plan je da ih se priključuje orkestru. Prošle su godine mladi imali probe odvojeno, ali sad nam je cilj priključiti ih u sljedećem koncertu barem u nekoliko skladbi“, kaže za kutjevački.hr.

Zabava i druženje glavni su benefiti članstva u orkestru

Veliko zadovoljstvo u udruzi postiže se dobro odrađenim koncertom koji rezultira pozitivnim reakcijama, ali najveću radost ipak pružaju druženja nakon i prijateljstva koja ostaju. Neobične i šaljive anegdote neizbježne su kad su mladi i veseli ljudi u pitanju pa se tako Ivan Karadža prisjetio jedne: „Meni uvijek padne na pamet kad smo prije dvije godine organizirali Uskrs uz tambure i znam da sam odabrao neku skladbu u kojoj je Ivan Perak trebao imati solo. On nikako nije dolazio na probe i na zadnjoj probi… šteka taj dio. Cijeli orkestar gleda u mene i zbunjeno se pita što ćemo sad? Onda sam kod kuće sjeo i izvježbao. U tom trenutku izmijenili smo se na koncertu, ja sam odsvirao, a on je dirigirao. Bila je panika do zadnjeg trenutka“, pričaju kroz smijeh i nastavljaju u istom tonu.

Ponosni su na činjenicu da im obrazovan i talentiran mladi glazbenik poput Ivana Karadže vodi orkestar.

Što je u planu?

Najveća je želja svim članovima, osobito stručnom vodstvu, da se orkestar upotpuni mladim ljudima koji će ih naslijediti: „Ima nas starijih i zrelijih koji se ovome više nećemo moći toliko posvetiti. Doći će smjena generacija i cilj nam je da mladi naprave još stepenicu više od onog što sad radimo“, komentira Ivana. Njezina kći Lucija već pokazuje interes za glazbom pa se nadamo da će se kad poraste, zajedno sa svojim prijateljima, pridružiti Kutjevačkom tamburaškom orkestru. Kad je u pitanju pomlađivanje, voditelj Ivan Karadža naglašava da se u tom kontekstu može razmišljati o različitim natjecanjima i promociji.

Uskoro se nadaju novom prostoru za probe i druženja koji će im omogućiti lakšu i nesmetanu realizaciju planova.

Sa željom uključivanja što većeg broja mladih, naši sugovornici pozivaju sve male ljubitelje glazbe i pjesme da se ohrabre i pridruže Kutjevačkom tamburaškom orkestru. Uz stručno vodstvo i vesele članove zagarantirane su dobra zabava i kvalitetna edukacija.

Osnovne podatke o Kutjevačkom tamburaškom orkestru možete pronaći na poveznici: https://www.kutjevo.hr/udruge-2/kultura/kutjevacki-tamburaski-orkestar/

Kutjevački tamburaški orkestar

Sve fotografije u tekstu preuzete su iz privatne arhive Kutjevačkog tamburaškog orkestra.