28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Etno susreti Požeštine u restoranu Schon blick Vetovo

Dana 20. listopada održana je do sada najveća etno i gastro manifestacija na otvorenom pod nazivom 6. Etno susreti Požeštine na prostoru Turističkog naselja Schon Blick u Vetovu, u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam ˝Požeški čuvari baštine˝ i tjednika Kronika požeško-slavonska. Cilj ove manifestacije je na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, zavičajna društva, folklorna društva, lovačka društva, građane, vinare, restorane, seoska imanja i sve one koji njeguju tradiciju i stare običaje.

Ove godine se na Čvarkijadi natjecalo 32 ekipe, koji su na raspolaganju imali 640 kg slanine za potpuni doživljaj pravljenja čvaraka. Stručna komisija je imala zaista težak posao, jer su mnoge prijavljene ekipe iskusne. Prvo mjesto prema odluci žirija osvojila je ekipa Mjesni odbor Brestovac, drugo mjesto ŠRU ˝Klen˝ Brestovac, a treće KUD ˝Požeška dolina˝ Požega. U sklopu Etno susreta Požeštine dodjeljivane su i druge nagrade. Neke od njih su nagrada za najbolji pekmez koja ide KUD-u ˝Eugen Kumičić˝, najbolji liker Ivica Puljašić iz Drškovaca, najstariji uporabni predmet ekipa Zavičajnog društva KUD Rama, najstarije autohtono jelo Šokačka pogača KUD-a ˝Eugen Kumičić˝, najstarija narodna nošnja Ane Mahajski iz Brodske Posavine. Nagradu za najljepše uređeni stol dobio je KUD ˝Eugen Kumičić˝ iz Slavonskog Broda, s temom blagdanskog ručka.

Ova manifestacija povezuje poljoprivredu i turizam, što je težnja i cilj kako bi se pokazala kvaliteta slavonskih proizvoda. Od važnosti je mogućnost Slavonije koja bi svojom ponudom zadovoljila potrebe turizma i iskazala svoje mogućnosti za veću lepezu ponude. Manifestacija je uspješno završila uz glazbu, a organizatori su najavili ponovni susret sljedeće godine.