30. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Meteorološka postaja “Vidim”

Zbog specifičnosti našeg područja i orjentacije uzgoja vinove loze odavno postoji velik interes za praćenje vremenskih prilika i neprilika. Postoje zapisi još od davnina s gospodarstva Turkovićevih, a u novije vrijeme se spominju prvi počeci putem kišomjernih postaja. Najstarija takva je utemeljena u Kutjevu 1950.godine, a 1972. je preseljena pa je motrenja na njoj obavljao Zvonko Bodegrajac dok je prije njega to radio Slavko Baričević.

Od 2002. u Kutjevu postoji Meteorološka postaja Vidim koja je postavljena nastojanjem kutjevačkih vinogradara, a posebice Vlade Krauthakera i potporom Županije Požeško – slavonske. Tako se o vremenu i klimi Požeštine dobila točnija i cjelovitija predodžba. Postaja je smještena u Kutjevu na brdu Vidim i omogućuje poznavanje mezoklime ovog poznatog vinogradarskog kraja što doprinosi i vinogradarskoj djelatnosti, a mjeritelj je u njenom osnutku bio Vlado Baričević. Za potrebe vinogradarstva  u nizinskom području kraj Kutjeva, u listopadu 2003. uspostavljena je klimatološka postaja Mitrovac. Motrenje je obavljalo više osoba, a kao službeni motritelj je naznačen Tomislav Matanović.

Podaci o postaji Vidim:

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske, Zagreb – Meteorološka postaja Kutjevo Vidim

Motritelj (po osnutku) Vlado Baričević

Tehničke karakteristike:

Položaj:

  • geografska širina 45 stupnjeva 26 minuta
  • geografska duljina 17 stupnjeva 53 minute
  • nadmorska visina 270 metara (srednja visina Kutjevačkog vinogorja od Škomića do Bekteža)

Smještena je na južnim obroncima Krndije u srcu vinograda. Uzimanje podataka, odnosno motrenje, obavljalo se tri puta dnevno u 7, 14 i 21 sat što se redovito dostavljalo u DHMZ. Na inicijativu Vlade Krauthakera, Dražena Glasnovića, općine Kutjevo, Županije Požeško-slavonske i Udruge voćara i vinogradara, dana 20.05.2002. puštena je u rad meteorološka postaja Kutjevo Vidim. Svrha postaje je prikupljanje i obrada podataka za voćare i vinogradare Kutjevačkog vinogorja. Jedan duži period izvješće je išlo i na Županijski radio Požega. Radnje koje obavlja postaja, inventar i instrumenti:

  1. vizualna vidljivost daljine koju vidi motritelj, kolika je naoblaka i pojave (kiša, snijeg, magla, rosa…)
  2. Vjetrokaz – smjer vjetra i njegova jačina
  3. Geo polje – mjere se temperature tla slojevima na 2,5,10,20,30,50 i 100 cm. Ove temperature su bitne u proljeće kako bi vidjeli kako rastu temperature tla i prema tome se određuje kada kreću sokovi iz korijen u biljku, a isto tako u jesen kada se sokovi počinju vračati u korijen
  4. Heliograf – instrument koji bilježi na traci koliko imamo dnevnog isijavanja sunca
  5. Kišomjer – svako jutro u 7 sati mjeri se kolike su oborine za protekli dan, uzimaju se uzorci i šalju se u laboratorij kako bi se vidjela kakvoća uzorka (onečišćenje, kisele kiše…)
  6. Kućica – u meteorološkoj kućici koja je smještena na visini od 2 metra, zaštićena duplim letvicama od utjecaja sunca, mjere se dnevne temperature – maksimalnu i minimalnu vlagu u zraku. Kućica je postavljena po međunarodnim standardima i svi podaci idu u međunarodnu razmjenu.

Motritelj vrši motrenje fenoloških faza na raslinju, šumskom drveću, voćnjacima, a posebno na 34 sorte vinove loze. Dakle prati biljni svijet od kretanja vegetacije do gubljenja lista (završetak vegetacije), cijeli godišnji ciklus. Svi ovi pokazatelji koji se dobiju na postaji bitni su za svakog uzgajivača voća i povrća. Bilježenjem podataka i praćenjem statistike mogu se na vrijeme poduzeti radnje zaštite vegetacije.

Izvor Kutjevo nekad i danas – život uz običaje (Andrija Bošković)