29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

KUD Poljadija iz Grabarja dugi niz godina njeguje važne vrijednosti: tradiciju i zajedništvo

KUD Poljadija Grabarje

 

Početci sežu u davnu povijest…

Ivica Ribičić, predsjednik KUD-a Poljadija, priča kako je KUD osnovan 2000. godine s naglaskom na to da je prva smotra folklora Poljadija u srcu bila 2001. Od tada pa sve do 2020., godine obilježene virusom COVID-19, neprekidno se održavala smotra koja privlači velik broj posjetitelja. Prošle godine zbog nepredvidive situacije, smotra je otkazana te se nadaju da će ova biti uspješnija.

Naime, ono što je važno napomenuti je to da je KUD djelovao i sredinom 20. stoljeća kada su se održavala povremena okupljanja u svrhu očuvanja kulturne baštine. Ipak, najveću stabilnost doživljava s novijim generacijama koje uživaju podršku mještana, Gradske uprave i onu puno širu.

Naziv su odabrali zbog toga što se dio vezan za župu Sesvete zove Poljadija, a Grabarje je dio sesvetske župe pa samim time i pripada tom području.

Što se tiče brojnosti, mogu se pohvaliti time da imaju nekoliko sekcija: tamburašku, dječju i sekciju za odrasle. Sveukupno KUD broji oko 50 članova, a naglašavaju činjenicu da u njihov KUD dolaze ljudi iz drugih mjesta i općina: „Predstavljamo tradiciju našega kraja i bavimo se izvornim folklorom“, objašnjava gospodin Ribičić za kutjevački.hr.

Izvor: Gradski muzej Požega

Švarglijada privlači i strane turiste…

Manifestacija koju organiziraju dobila je naziv po švarglima, mesnoj deliciji koju spravljaju Slavonci: „Već osam godina organiziramo i Švarglijadu. To je manifestacija koja je postigla veliku prepoznatljivost da na nju dolaze sudionici iz drugih zemalja“, priča predsjednik udruge i kaže da je švargl u cijeloj priči bio okosnica događanja. Dugo vremena želja im je bila organizirati šokačko sijelo gdje bi se okupljali s ciljem očuvanja tradicije. Stoga je švargl bio simbol događaja, a aktivnosti su išle u širinu: „Tu je stvar i uređenja stolova, sela. Gotovo da nije bilo obitelji koja je aktivna u selu, a da nije bila uključena u Švarglijadu. To je jedan dio prestiža u selu, svatko prezentira sebe i svoju obitelj, svoje proizvode“, kaže gospodin Ribičić. Upravo zbog toga ne žele manifestaciju širiti i mijenjati joj lokaciju kako bi važnost i dalje bila usmjerena na mještane.

Švarglijada omogućuje kušanje različitih slavonskih specijaliteta, vina, rakija i drugih proizvoda te svatko može pronaći nešto za svoj gušt. Ujedno, može se smatrati i oblikom potpore i promocije malim proizvođačima koji prezentiraju sebe i svoja gospodarstva, znanja i ideje.

Izvor: Požeški vodič – informativni portal

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Nastupali su na raznim smotrama folklora, od značajnijih spominju Đakovačke vezove, Vinkovačke jeseni i Brodsko kolo, a ponose se Izborom za najuzorniju hrvatsku seosku ženu gdje su postigli zavidne rezultate: „Predstavljaš svoje gospodarstvo, ono čime se baviš i svoj folklor. Imala sam podršku Grada, Županije i svoje obitelji. Grad Kutjevo nakon moje pobjede 2015. godine, imao je priliku 2016. biti domaćin Izbora najuzornije hrvatske seoske žene“, priča nam Marija Ribičić, najuzornija hrvatska seoska žena 2015. godine. Uz Mariju Ribičić, još je jedna članica društva Anita Nekić iz Mokreša postigla zavidan rezultat na državnom izboru 2017. godine, gdje je osvojila titulu prve pratilje.

Izvor: Gradski muzej Požega

Zajedništvo kao temeljna vrijednost…

Gospodin Ribičić velik je naglasak stavio na zajedništvo koje mještani Grabarja njeguju: „Vjerujte mi, kad mi organiziramo Smotru folklora, to ne radi KUD. To radi cijelo selo. Cijelo selo živi za taj dan.“ Što se tiče priprema za manifestacije, uvijek se mogu osloniti na sumještane, a isto tako važni su im i susjedi iz sela Zarilac s kojima imaju prijateljski odnos.

Nadalje, Šljivova grana glazbeni je sastav koji je zapravo i dio Poljadije, a kojemu su članovi KUD-a iznimno zahvalni jer su uvijek spremni pomoći i reagirati kad je potrebno.

Mladi nasljeđuju tradicionalne vrijednosti

Voditeljica KUD-a iznimno značajnim smatra činjenicu da je dječja skupina zasad došla do broja od 18 članova, a očekuju i još veći odaziv. S radom je dječja skupina krenula krajem 2019. godine i vrlo brzo napredovala. Odrasli članovi ponose se time da mlade nisu morali nagovarati da im se priključe već su svojevoljno odabrali pratiti svoje roditelje, bake, djedove i svoje sumještane te sudjelovati s njima u očuvanju kulturne baštine ovoga mjesta.

Tko dođe u Poljadiju, ostaje u njoj…

Zanimljive su anegdote koje su prepričali predsjednik i voditeljica udruge o tome kako u Grabarju i KUD-u ima nešto posebno što ljude privlači i zadržava. Voditeljica objašnjava kako je u KUD došla kao pripomoć za jednu smotru, a nakon toga ostala je i ne može zamisliti da više nije dio ove lijepe priče: „Drago mi je što sam ostala, ne bih ih zamijenila. Svatko od njih obogatio je dio mog folklornog djelovanja i osobnog života. Drago mi je što sam te ljude upoznala“, rekla je gospođa Vesna Valentić Berač za kutjevački.hr.

Jednom prilikom „posudili“ su i svirce iz jednog KUD-a, a onda su ih, kako kažu, i „posvojili“. Govore nam kroz smijeh da svatko tko njima dođe, tamo i ostane.

Kakvi su planovi?

Predsjednik Ribičić tvrdi da je glavna vizija i cilj održavanje KUD-a živim, a ono čime se najviše ponose činjenica je da su aktivni već 21 godinu.

Prisjećaju se nekadašnjih radionica i projekata kao što je, na primjer, projekt Od lana do stana. Kroz jedan duži period, od otprilike godinu dana, sijali su lan, proizvodili vlakna, tkali i održavali niz radionica. To je cijeli proces koji njeguje tradiciju i samim time to je nešto čime se žele baviti: „Želimo nastaviti u tom smjeru, sačuvati tradiciju ovoga kraja. Ne želimo da to sve ode u zaborav“, objašnjava predsjednik.

Problem pronalaze u narodnim nošnjama za koje kažu da nemaju replike. Posjeduju izvorne nošnje stare stotinjak godina. To je nešto čime se ponose, ali i strahuju od toga da ih neće moći više nabaviti.

„Kad naiđemo na prepreke, mi ih preskočimo.“

U ovom pozitivnom tonu završit ćemo priču o veseloj zajednici iz Grabarja i zaželjeti im puno uspjeha. Neka vrijednosti koje promiču naslijede njihovi mlađi članovi kako bi kulturna baština ovoga kraja uvijek ostala upamćena. Svakako imamo što pokazati i čime se pohvaliti. Sretno Poljadijo!

Više o manifestaciji Poljadija u srcuhttps://www.kutjevo.hr/turizam/manifestacije-i-dogadaji/poljadija-u-srcu/

Više o manifestaciji Švarglijadahttps://www.kutjevo.hr/turizam/manifestacije-i-dogadaji/svarglijada-u-grabarju/

Sljedeće fotografije preuzete su iz arhive Gradskog muzeja Požega: