29. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Stoljetna vinska tradicija obitelji Jakobović iz Vetova

Vina vinarije Jakobović odlikuju ravnoteža okusa i mirisa, spojena u savršenu vinsku priču. 

Sve je započelo sa „starim bokterom“

Od 1923. godine seže vinska povijest obitelji Jakobović, riječ je o gotovo stoljetnoj tradiciji proizvodnje vina. Mladi nasljednik vinarije i diplomirani enolog Filip Jakobović vinsku priču ove obitelji započeo je o pradjedu Pavi koji je gajio ljubav prema vinu još u prvoj polovici 20. stoljeća. 1923. godine Pavo je kupio prvi vinograd, a 1926. godine izradio prve drvene bačve s inicijalima, stoji u starim zapisima ove obitelji.

Prisjećajući se priča o pradjedu Pavi koji je doživio 87 godina u dobrom zdravlju, Filip govori kako je tajna njegove dugovječnosti zasigurno u nekim životnim navikama. „Popio bi tri deca vina ujutro, za ručak tri i za večeru tri, nikad više, nikad manje“ kaže za kutjevački.hr. Filipov pradjed u selu je bio poznat kao „bokter“ (njemačka izvedenica za jedno staro zanimanje), a Filip nam kroz smiješak govori kako ga i dan danas starije gospođe u selu često znaju nazvati „mali bokterov“.

Danas, osim lijepih uspomena i fotografije staroga Pave na zidu kušaonice, ova obitelj u čast djedu i pradjedu Pavi proizvodi i crno vino, simbolično nazvano Stari bokter.

Vinogradarstvo i vinarstvo Jakobović

90-ih godina prošloga stoljeća Filipov otac Branko otvorio je obrt za vinogradarstvo i vinarstvo Jakobović. Otvorili su prvu registriranu kušaonicu u županiji, kapaciteta za 60 ljudi. Osim prvom registriranom kušaonicom, obitelj Jakobović može se pohvaliti iskustvom i stručnošću. Spoj iskustva i znanja starijih generacija te ambicije i stručnosti mlađih generacija ove obitelji doveli su vinariju Jakobović na zavidno mjestu u vinskom svijetu.

Iskusni vinar, začetnik vinarije i sommelier Branko, naš sugovornik Filip, Filipov brat Nino, sestra Maja te majka Vlasta zaslužni su za vinariju Jakobović kakvoj danas svjedočimo. Osim vrhunskih vina, na svom imanju stvorili su i mali raj za sve posjetitelje koji odiše tradicionalnim slavonskim štihom.

Vinogradi i vinske sorte vinarije Jakobović

Vinogradi Vinarije Jakobović nalaze se na južnim, osunčanim i prozračnim obroncima Papuka, na nadmorskoj visini od oko 260 metara. Svih 11 hektara vinograda nalaze se povrh Vetova, u središtu najkvalitetnijega hrvatskoga vinogorja, Vinogorja Kutjevo.

Na pitanje hoće li se brojka od 11 hektara vinograda povećavati Filip je za kutjevački.hr odgovorio: „Još nešto vinograda planiramo posaditi na proljeće, a s godinama sve to još malo proširiti. Ne želimo ići u nekakve megalomanije, nit vodilja oduvijek nam je bila kvaliteta, a ne kvantiteta, a tako će i ostati“.

Ovisno o godini, vinarija Jakobović zna imati i do 13 različitih etiketa. Neke od njih su graševina, pinot sivi, rajnski rizling, chardonnay, muškat žuti, pinot crni, cabarnet sauvignon… Ono što je zaista pohvalno jest brojka od sedam vrhunskim vina u asortimanu ove vinarije. Osim navedenih vinskih sorti imaju i neke izborne berbe. Trenutno je u prodaji ledena berba iz 2012. godine, a kroz mjesec dana u ponudi će biti i berba iz 2018. godine.

Obitelj Jakobović u poslovanju nema prepreka, posao je uhodan, imaju stalne kupce, često i one nove, povremene goste na imanju, a gotovo svako poslovanje rezultira pozitivnim povratnim informacijama.

Jedna je od rijetkih vinarija ove veličine čija vina nećemo pronaći u trgovačkim lancima. Osim što bi morali ponuditi vino po poprilično nižoj cijeni, nemaju potrebe za tim jer sve vino prodaju sami. Ažurnost na društvenim mrežama prepoznale su mlađe generacije koje se nerijetko preko istih upoznaju s asortimanom vinarije i potom naprave narudžbe.

Rose pjenušac uskoro u ponudi

Kroz tri mjeseca iz vinarije Jakobović možemo očekivati pjenušac rose. Do sada ga nisu imali, a planiraju ga pripremiti za sezonu na Jadranu. Sigurni smo da svi vinoljupci nestrpljivo iščekuju ružičasto pjenušavo osvježenje ove vinarije koje bi se uskoro trebalo naći na tržištu.

Kušaonica koja odiše pravim slavonskim ambijentom

Gosti u vinariji Jakobović osim izrazito ugodnih domaćina i vrhunske usluge, na raspolaganju imaju i predivan ambijent. Eksterijer koji odiše tradicionalnim slavonskim štihom te interijer kušaonice ukrašen raznim rukotvorinama, skladnim bojama i decentnim detaljima.

Često imaju organizirana manja poslovna ili privatna okupljanja u prostoru kušaonice. Ponekad su i domaćini raznim grupama posjetitelja iz Hrvatske, ali i šire.

Ono što svakoga gosta oduševi, osim samoga izgleda, zasigurno su razne nagrade i priznanja koja se protežu cijelim zidom kušaonice. „Ovo su sve nagrade i priznanja koja svjedoče našem dugogodišnjem trudu i radu, čak nisu sve niti izložene. Prve datiraju iz 90-ih godina i tada nije bilo toliko vinara. Imali smo nekoliko puta najbolje ocijenjenu graševinu te najbolje ocijenjeno bijelo vino“ ističe mladi vlasnik Filip za kutjevački.hr.

Obitelji Jakobović ovim putem želimo puno uspjeha u daljnjem poslovanju i još puno vrhunskih vinskih kapljica.

Kontakt podaci: https://www.kutjevo.hr/turizam/ugostiteljski-objekti/vinarije/vinarija-jakobovic/