28. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

Najavljeno popuštanje mjera od početka veljače

Najavljeno je popuštanje mjera od početka veljače, a premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Vlade istaknuo da će se blago popuštanje odnositi na školstvo i sport. Na to je sigurno utjecala prilično povoljna epidemiološka slika posljednjih nekoliko dana koja daje puno više optimizma od situacije koja nas je pratila početkom mjeseca siječnja. Ono što još uvijek poziva na oprez je razvoj novog soja virusa, ali prema pokazateljima kojima raspolaže HZJZ možda nakon prvog vala popuštanja mjera uslijedi ubrzo i novi kojega vjerojatno najviše priželjkuju ugostitelji koji su ostali u sjeni ovoga puta.

Popuštanje u obrazovnom sustavu se odnosi na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu ponovo u školske klupe s onima iz nižih razreda koji uredno pohađaju nastavu u školama, a drugi dio popuštanja mjera odnosi se na sport pa će prema svemu sudeći doći do povratka brojnih sportaša na terene, ali samo na one koji se odvijaju na svježem zraku. Tako će ode prvog dana veljače biti dopušteni treninzi na otvorenom i rekreacija, a bit će dozvoljeno korištenje bazena i balona za beskontaktne sportove. Popuštanje se ipak neće odnositi na korištenje zajedničkih prostorija sportaša.

Ugostitelji su ostali kratkih rukava jer nisu dobili zeleno svjetlo za otvaranje terasa i organizaciju prodaje svojih sadržaja putem prodajnog pulta kao niti sportaši koji svoje sportove i treninge odrađuju u dvoranama. Nove mjere će imati rok trajanja dva tjedna (1.-15. veljače), a ukoliko bude dobra epidemiološka slika nakon sredine drugog mjeseca možemo se nadati novom valu ublažavanja mjera.

Foto SS YouTube