27. travnja 2024.

Kutjevački.hr

INFORMATIVNI PORTAL GRADA KUTJEVA

KUD Bektež za vukovarskog heroja Branka Drinovca Legu

Prijatelji, poznanici i bliža rodbina vukovarskog junaka Branka Drinovca odlučili su na vrlo lijep i neuobičajen način napraviti spomenicu svome neprežaljenom prijatelju, bratu i sinu pa se brat Zoran potrudio napisati stihove koji su bili lajtmotiv za spomen-uradak u kojemu prste imaju i naši dobro poznati folkloraši iz Bekteža. Naime, KUD Bektež je sudjelovao u snimanju materijala za uspomenu na hrvatskog branitelja Branka Drinovca Legu koji je početkom rata poginuo u Vukovaru .

Njegov spomenuti brat i pleternička HVIDRA su odlučili napraviti spomenicu poginulom heroju, ali u nešto drugačijem stilu nego što je to uobičajeno pa će se sam uradak temeljiti na riječima pjesme koja će biti potkrijepljena adekvatnim vizualnim kadrovima vukovarskog vodotornja i ostalih čuvenih lokacija na ratištu Vukovara te notnog i glazbenog zapisa gdje su veliku ulogu odigrali upravo Bektežani. Materijal u kojemu sudjeluje naš KUD je sniman u prostorijama društva u Bektežu.

Sama pjesma će biti kulisa koja će se protezati kroz čitavu priču, a presijecat će je priče Brankovih bližnjih, poznanika i suboraca koji su evocirali put, dogodovštine i uspomene na hrabrog hrvatskog borca. Oko 6 sati materijala bit će sliveno u nekih sat vremena za konačnu verziju uspomene na Branka.

Pjesma ima 6 strofa, a mi smo joj u našemu KUD-u pokušali udahnuti dušu kroz melodiju i tonski zapis. Odabrali smo melodiju koja treba dočarati emociju svih tih događaja pa smo zavisno od samih riječi donosili razna stanja duše i osjećaja – od pianissima do fortissima. Svi su jako zadovoljni našim trudom i angažmanom, a svjetlo dana bi ovaj odlično zamišljeni zapis trebao ugledati u prvoj polovici ove godine koja donosi i 30 godina od pada Vukovara – za kutjevački.hr je rekao neumorni pokretač aktivnosti društva Duško Bijelić.

Foto Duško Bijelić